Zavařování – tipy, rady a nápady 2022

Léto budiž pochváleno…. díky naší zahradě, kterou máme u dom,u jsme si vypěstovali mnoho skvělých broskví, které jsme se snažili zpracovat, co to jen šlo a díky skvělým kamarádům a příbuzným jsme dostali i mnoho dalších druhů ovoce a zeleniny.

Mezi mé oblíbence patří marmelády (a to různých příchutí), na které nedám dopustit, a tak jsem si toto zavařovací téma vybral i jako námět pro pořad Rady ptáka Loskutáka, kde jsem představil mnoho rychlých nápadů, jak si domácí zavařeniny ozdobit a popsat. 🙂

Jistě mi dáte za pravdu, že dostat štítky s nápisy ze zavařovacích (skleněných) sklenic dólů, je nadlický úkol…. ale já jsme na něm vyzrál díky několika tipům, které vám rád prozradím.

Díky nim mám skleničky čiské a bez lepivých skvrn.

Na zavařování používám skleněné skleničky od různých potravin, které si přináším z obchodu. Bohužel, každá sklenička má jinou barvu víčka a i ty etikety na ni nejsou nic hezkého, tak jsem to musel vzít od základu, poctivě a i kreativně… jak jinak 🙂

První tip: Nejlepší je použít rok staré sklenice – lepidlo je pod etiketou důkladně vyschlé a pokud sklenice namočíte do horké vody s mycím prostředkem, tak jde po namočení hrubou stranou pěkně sundat a nezůstanou vám na sklenici žádné lepivé skvrny.

Sklenice poté důkladně omyjte a vysušte.

Další tip: Je sice lehce zdlouhavý, ale také účinný. Budete potřebovat jedlou sodu a olej a z těchto ingrediencí si vytvořte hustou kaši, kterou naneste na sklenice s lepivými skvrnamy a nechte působit minimálně 2 hodiny a poté důkladně omyjte v jarové vodě. Tuto lepivou stopu byste tímto způsobem měli dostat pryč 🙂

Poslední tip: je využití ředidla – je to sice rychlejší varianta, ale je dobré s tím jít ven, neboť ředidlo je dost cítit. Poté sklenice důkladně omyjte a nechte vyschnout.

Takto budete mít krásné, čisté a nelepivé sklenice připravené na zavařování.

Před samotným zavařováním je dobré sklenice ještě vyvařit!

Recept na skvělou broskvovou marmeládu

Budete potřebovat: na 1,5 kg broskví – 1 želírovací cukr (1:3).

Postup: Broskve omyjte, odpeckujte a rozmixujte v mixéru… poté vložte tekutou směs do hrnce spolu s želýrovacím cukrem a povařte 5 minut. Postupně sbírejte pěnu, aby se neusazovala v marmeládě.

V předchozích letech jsme stejným způsobem dělali také jahodovou marmeládu – u její výroby jsem fotil návod, na který se můžete podívat ZDE.

Marmelády hotové – ale ten vzhled lehce pokulhává (každé víčko jiné – co kus, to perla), tak se pojďte se mnou pustit do kreativní a zábavné časti a to je zdobení! 🙂

Všechny mé nápady na zdobení zavařenin jste mohli vidět v pořadu Rady ptáka Loskutáka 3.9.2022 na TV Nova.

Petrovi i celému štábu se tento námět moc líbil a doufám, že i vás toto téma nadchne a ozdobíte si spolu se mnou domácí zavařeniny 🙂

Budete potřebovat: černou tabulovou barvu, houbičku na nádobí, bílou akrylovou barvu, bílé akrylové (křídové) fixy, papírové (dortové) rozety, jednorázové gumičky, stužky a krajky, mandalová razítka, razítka Aladine s nápisy na zavařování, tavnou pistoli, tabulovou fólii (černé čtvrtky) a nůžky.

Pokud máte strach, že byste si tabulovou barvou ušpinili hrdlo sklenice, tak si můžete danou část pod víčkem přelepit papírovou páskou 🙂

Na nanášení barvy použijte malý kousek houbičky na nádobí a začněte ťupovat…. dobré je udělat dvě slabé vrsty, než jednu silnou. Mezi jednotlivými vrstvami nechte barvu důkladně zaschnout.

Tato tabulová barva na víčkách skvěle drží a sjednotí celý povrch.

Tabulovou barvu značky Artemiss vřele doporučuje Jan Diblíček!

Tabulovou barvu na víčkách nechte důkladně zaschnout.

Po zaschnutí tabulové barvy můžete víčka ozdobit. Na to můžete využít razítka značky Aladine s motivy mandaly, které se svým tvarem a univerzálním použitím skvěle hodí právě na zavařovací víčka skleniček.

Razítka na černý podklad razítkujte bílou barvou, aby výsledek byl kontrastní. Pokud nemáte bílou razítkovací podušku, tak nesmutněte – skvěle se dá využít bílá akrylová barva a houbička na nádobí. Razítko stačí pomocí houbičky na nádobí navlhčit a obtisknout na víčko – výsledek, tak bude stejný (možná i výraznější), než kdybyste použili pouze samotnou razítkovací podušku.

Razítko stačí důkladně otisknout na víčko a poté ho ihned omýt pod tekoucí vodou, aby vám přebytečná barva v jednotlivých otvorech nezaschla a tím tak neznehodnotila razítko.

Rázem z obyčejných víček jsou krásná a stylová víčky od zavařovacích sklenic a to díky černé tabulové barvě, mandalovým razítkám a houbičce na nádobí.

Ozdobená víčka nechte důkladně zaschnout.

Drobné detaily (jako jsou čárky a tečky) na víčka můžete domalovat bílým akrylovým fixem Posca.

Dalží způsob zdobení víček

K tomuto způsobu zdobení budete potřebovat různě veliké papírové (dortové) rozety, kterými zakryjte jednotlívá víčka.

Víčka je dobré opět naťupat pomocí tabulové barvy načerno a po zaschnutí je zakrýt papírovou rozetou, kterou upevněte pod víčkem jednorázovou gumičkou. Tímto krokem se papírová rozeta svým tvarem přizpůsobí k tvaru víčka a krásně přilne ze všech stran.

Stejným způsobem můžete využít i textilní kolečka ze zbytků látek.

Papírové rozety budou na víčkách vypadat zdobněji a připomínat krajku… navíc jejich pořizovací cena je zanedbatelná, proto až dojíte sklenici se zavařeným obsahem (např. marmelády), tak vám nebude líto použitou papírovou rozetu vyhodit. 🙂

Víčka jsou ozdobená a teď na řadu přichází ta zábavnější a kreativnější část a to je výroba jmenovek a etiket na zavařeniny.

Jak už jsem v úvodu článku zmiňoval, tak k tomu využívám skvělá razítka značky Aladine s českými nápisy, které jsou primárně určená na tuto zavařovací sezónu a jsou skvělá tato razítka! 🙂 Vřele doporučuji…

Opět nemusíte využívat bílou razítkovací podušku, stačí když použijete bílou akrylovou barvu a houbičku na nádobí…. poté už stačí narazítkovat – razítkovat můžete jak na černé papíry (lepší je použít černou čtvrtku), nebo černou tabulovou fólii.

Na jmenovky můžete využít i narazítkované mandaly – dá se použít opravdu vše 🙂

Po zaschnutí jmenovky vystřihněte nůžkami a vlepte tavnou pistolí na víčka (ozdobená papírovými rozety), nebo pouze jmenovky a štítky přivažte na stužku a uvažte okolo hrdla sklenice mašli.

Skvělá razítka na výrobu jmenovek jsou i tato s věnováním, která můžete zakoupit ZDE.

Jednotlivé štítky můžete vytvořit i z nalepovací tabulové fólie.

Na tuto fólii můžete opět razítkovat a psát různé nápisy.

Poté už stačí pouze nalepit… po sloupnutí této fólie na sklenici nevzniká žádná lepivá stopa 🙂

Pokud nemáte fólii, tak můžete využít křídový fix na sklo a nápis rovnou napsat na sklenici.

Tento fix je nejlepší a jde umýt pouze jarovou vodou.

Bílé písmo na sklenici vypadá skvěle.

Až sníte obsah sklenice, tak stačí pouze setřít vlhkým hadříkem s jarovou vodou a nechat zaschnout a poté můžete napsat jiný nápis…..

Dokonce můžete využít na ozdobení zavařenin i nálepky na sklo.

Tato bílá samolepka připomíná krajku a na sklenici vypadá skvěle 🙂

Od teď může být zavařování zábavné, hravé a nápadité…. zavařujte s láskou 🙂

Zavařujte s Honzou Diblíčkem 🙂

Tady už jsou všechny ozdobené… teď už je stačí jen sníst a to mi věřte, že není pro mě žádný problém 🙂

Dobrou chuť a nezapomínejte, že jíme i očima! 🙂

Budu rád, když mě začnete sledovat na mém Instagramu, kde mě naleznete pod jménem @jandiblicek, kde každý den přidávám nějaký příspěvek v podobě fotografie, nebo krátké video toho – co právě dělám. Buďte se mnou ještě ve větším kontaktu prostřednictvím mého Instagramového účtu.

KategorieŠtítky