Miluji jahody…. Vloni jsem se do zavařování nepouštěl (zavařovala jen mamka) ale letos jsem si řekl, že to vyzkouším a vše nafotím! A tak jsem se do toho pustil po hlavě…. jinak to ani neumím 🙂
Vloni jsme dostali také skvělé marmelády od Helči, která je má výborné ale taky hezky nazdobené.
Zavařovali jsme z 12 kg jahod.
Nejprve jsem jahody odšťopkoval.
A poté důkladně očistil.
Do mixéru jsem dal 1kg jahod.
A rozmixoval na jemno….. mám rád jemné marmelády bez kousků ovoce.
Na 1kg jahod dávám jeden pytlík želírovacího cukru.
Vše provařím a naliji do skleniček a zavíčkuji…. poté to otočím na cca 15 min hrdlem dolů.
Skvělý tip na čištění sklenic od nalepovacích etiket.
Budete potřebovat: kuchyňský olej a také jedlou sodu.
Olej se sodou smíchejte v mističce na ,,kaši“ poté to naneste na sklenice a nechte cca 15 min působit. Poté to už jen omyjte mycím prostředkem pod tekoucí vodou.
A pokud nechcete použít tuto domácí DIY-variantu, tak můžete využít: ředidlo, odlakovač, atd….
Zdobení sklenic
A to bych nebyl já, kdybych zavařování nepojal kreativně.
Budete potřebovat: ozdobné látky, nůžky, stužky, bílý fix na sklo, tužku, gumičky.
Na látku si obkreslete kruh, který musí být větší než hrdlo sklenice, aby vznikl přesah.
Kruhy si vystřihněte…. můžete použít i vlnité nůžky.
Pomocí gumičky stáhněte látku kolem víčka.
Zavažte kolem víčka mašlí a bílým fixem na sklo si marmelády popište.
Marmelád máme opravdu hodně…. ale všechny jsem nefotil.
A protože jsem často nedočkavý, tak jsem je hned druhý den musel vyzkoušet na palačinky. Povedly se! Ještě budu dělat letos broskvové a meruňkové…..
Tak Vám přeji, ať se Vám zavařování povede a máte z toho radost.
Budu rád, když mě začnete sledovat na mém Instagramu, kde mě naleznete pod jménem @jandiblicek, kde každý den přidávám nějaký příspěvek v podobě fotografie, nebo krátké video toho – co právě dělám. Buďte se mnou ještě ve větším kontaktu prostřednictvím mého Instagramového účtu.