Suroviny:
- 1 lžíce cukr
- 1 lžíce máslo
- 500 ml mléko
- špetka sůl
- 300 g polohrubá mouka
- 2 ks vejce
- 20 g droždí
Postup:
Z půl šálku vlažného mléka oslazeného cukrem, lžičky mouky a droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.
Mezitím zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla, vmícháme vzešlý kvásek a umícháme řídké těsto. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny.
Potom rozehřejeme lívanečník, do každého dílku vlijeme lžičku oleje a sběračkou nalijeme těsto. Lívance pečeme po obou stranách dočervena.
Ještě horké staročeské lívance potíráme džemem a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, případně přeléváme medem a zdobíme ovocem.
Lívance můžete připravit i na slano.
Dobrou chuť!
Zdroj fotek: www.diblik-zivotnistyl.cz a Pinterest.com
No Comments