V dnešním článku vám ukáži a prozradím náš recept na pouťové koláčky….. A proč zrovna na pouťové koláčky?? Tak to se dočtete na konci článku 🙂
RECEPT NA TĚSTO:
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 30 – 50 g cukru
- 50 g tuku
- 1 celé vejce
- 20 g droždí
- 5 g soli
- 1/4 l mléka
- citronová kůra, vanilka
Postup:
V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi cukru a 4 lžícemi mléka na řidkou kašičku = kvásek. Ten necháme na teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce.
Vypracujeme vláčné, měkké těsto. Když těsto vykyne, tak se pustíme do tvarování…..
Těsto si lehce propracujte….
A nakrájejte na malé kousky….. a v ruce vyválejte kuličky.
Poté do každé kuličky prsty stlačte důlek, kam budete vkládat náplň.
Mezi mojí oblíbenou náplň patří tvarohová s mascarponém……důležité je, aby náplň byla dost tuhá, aby vám při pečení nevytekla z koláče na pečící papír.
Koláčky naplňte…..
Hrozinky používám domácí, které máme naložené v rumu.
Ořechová náplň
SUROVINY:
- 500 g namletých vlašských ořechů
- 6 lžic rumu
- 300 ml mléka
- 150 g hrubé mouky
- 2 vanilkové cukry
- 150 g cukru
- 2 vejce
Vše spařte v parním hrnci….. a nechejte vychladnout a poté plňte do koláčů a posypte drobenkou.
Koláče pečte na 180 stupňů cca 30 minut.
A proč jsme dělali pouťové koláčky…..?? Protože u nás na chalupě byla tento víkend pouť a my jsme si to skvěle užili s rodinou i s kamarády.
Celý víkend jsme hodovali a užívali jsme si to!
Vyzkoušet můžete i dvojctihodné koláče, které naleznete na mých stránkách TADY.
Budu rád, když mě začnete sledovat na mém Instagramu, kde mě naleznete pod jménem @jandiblicek, kde každý den přidávám nějaký příspěvek v podobě fotografie, nebo krátké video toho – co právě dělám. Buďte se mnou ještě ve větším kontaktu prostřednictvím mého Instagramového účtu.