Možná se ptáte proč zrovna ,,novoroční“….?? Vysvětlení je velmi jednoduché, protože jsem nestihl tento recept zveřejnit před Vánocemi a přišla mi škoda, ho zveřejnit až za rok, a tak ho sem dám už nyní, ať si to můžete vyzkoušet a do dalších Vánoc natrénovat a být za mistra v tomto sladkém a moc dobrém pečivu, které už neodmyslitelně patří k Vánocům.
Suroviny (dvojitá dávka):
1 Hera
1 máslo
360 g cukr moučka
Chutící přísady : 2 lžíce skořice, sůl, citronová kůra, 4 vanilkové cukry 2 lžíce rumu
2 Mascarpone
4 vejce
500 g polohrubé mouky
500 g hladké mouky
2 kypřící prášek do pečiva
Do těsta možno přidat podle chuti : ořechy, rozinky namočené v rumu, kandované ovoce, sušené ovoce, různé jiné ořechy…
Postup:
Do mísy smíchejte všechny sypké ingredience.
Přidejte dle receptu Mascarpone, které si smíchejte s cukrem.
A dobře promíchejte
Nastrouhejte si tuk….
Do směsi přidejte ještě vejce a důkladně těsto propracujte a na závěr přidejte oříšky, sušené ovoce…. prostě to, co máte rádi.
Z těsta vytvořte 4 menší štoly, nebo můžete udělat 2 velké…. záleží na vás.
Vložte na pečící papír na plech a dejte do trouby, která je vyhřátá 180 st.horkovzduch. Pečte podle velikosti ( místo 4 menších můžete vytvořit 2 větší…) 30 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, hotové, horké bohatě potírej rozpuštěným máslem a posypte cukrem moučkou = cukrová krustička.
Až budete mít štoly pocukrované, tak si můžete rozpustit hořkou čokoládu a můžete ještě štoly ozdobit a pomalovat různými tvary…. a do čokolády můžete zapíchat Klikvu (velké brusinky), které na štole vypadají opravdu krásně a na Vánoce se tam skvěle hodily.
Tvary můžete také udělat různé….
Je moc dobrá a opravdu dlouho vydrží vláčná….. tady pokud jí do té doby nesníte.
Budu rád, když mě začnete sledovat na mém Instagramu, kde mě naleznete pod jménem @jandiblicek, kde každý den přidávám nějaký příspěvek v podobě fotografie, nebo krátké video toho – co právě dělám. Buďte se mnou ještě ve větším kontaktu prostřednictvím mého Instagramového účtu.