Dnes jsem pro vás připravil jednoduchý recept na kynutý koláč s jahodami, který máte hotový za pár minut. Koláč jsem si dal k dnešní snídani a opravdu jsem si na něm pochutnal.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- kvasnice
- 12 g cukru
- 5 g soli
- 4 žloutky
- 2x vanilkový cukr
- 2 lžíce rumu
- 0,5 l mléka
- jahody
- 150 g másla
Postup:
Jahody si odšťopkujte a důkladně jahody omyjte.
Připravte si kvásek…… do misky si nadrobte droždí, lehce posypte cukrem a pomaličku vám z toho vznikne kaše, kterou lehce zalijte vlažným mlékem a posypte moukou. Položte misku na teplé místo a zakryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít.
Takto to vypadá po vykynutí…
Do mísy si přes sítko nasypte mouku… poté přidejte cukr a vanilkový cukr. Poté přidejte tekuté ingredience (mléko + máslo + vejce + kvásek + rum).
Těsto dobře propracujte a nechte na teplém místě vykynout.
Na plech si vložte pečící papír a těsto vyválejte po celé ploše plechu.
Poté na vrch vložte nakrájené jahody.
Také si připravte domácí drobenku (cukr + máslo + mouku).
Jahody zasypte a vložte plech s koláčem do trouby.
Koláč pečte 40 minut na 160 stupňů.
Po upečení posypte koláč cukrem – moučkou.
Koláč jsem si vychutnal ke snídani a byl skvělý.
Koláč můžete ozdobit ještě čerstvými jahodami…. z koláče také můžete vykrájet různé tvary např. kolečko.
Vyzkoušejte ho a pokud byste se chtěli pustit i do tvarohového koláče, tak recept naleznete TADY.
Krásné páteční ráno přeji.
Budu rád, když mě začnete sledovat na mém Instagramu, kde mě naleznete pod jménem @jandiblicek, kde každý den přidávám nějaký příspěvek v podobě fotografie, nebo krátké video toho – co právě dělám. Buďte se mnou ještě ve větším kontaktu prostřednictvím mého Instagramového účtu.