Křehké, dobré… takové jsou tyto vypečené rohlíky, které zvládnete připravit za pár minut a ještě vám budou moc chutnat. K těmto rohlíkům si také můžete připravit křenovo-fazolový salát – recept naleznete níže v článku 🙂
Křupavé rohlíky
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 275 ml mléka
- 50 g sádla
- 12 g soli
- 20 g droždí
Na posypání: kmín, mák, sezamová semínka, hrubá sůl
Postup:
Všechny suroviny přendejte do hlubší mísy a vypracujte hladké a pružné těsto. Vypracované těsto přendejte na vál, nebo na pracovní desku a rozdělte ho na 4 stejné díly. Z každého dílu vypracujte bochánek a nechejte vykynout (cca 20 minut) pod utěrkou.
Po vykynutí z těsta vyválejte placku do tvaru kruhu ( o síle cca 3 až 4 mm). Placku rozdělte řezákem na pizzu na 8 stejných dílů. Z jednotlivých trojúhelníků zatočte rohlíky. Poté ještě v ruce lehce upravte a zamáčkněte, aby se pří pečení nerozmotal a nezdeformoval se tvar.
Rohlíky položte na pečící papír a nechejte ještě kynout.
Po vykynutí potřete rohlíky vodou a posypte: hrubou solí, mákem, sezamem a kmínem.
Pečte na 230 stupňů cca 11 minut
(Při pečení můžete umístit do trouby hrnek s vodou, která se bude při pečení vypařovat a rohlíky se tak budou péct v páře.)
Křenové fazole – SALÁT
Suroviny (na 1 kg):
- 250 g majonézy základní
- 200 g bílých fazolí
- 120 g měkkého salámu
- 80 g čerstvého křenu
- 60 g cibule
- 25 g octa
- 15 g cukru
- 10 g soli
- 1 g mletého pepře
Postup:
Přebrané fazole propláchněte a namočte do studené vody. Za několik hodin je uvařte bez soli tak, aby byly měkké, ale nerozvařené. Oloupaný salám nakrájejte na nudličky a cibuli na kolečka. Vychladlé fazole, salám, cibuli smíchejte s majonézou ochucenou strouhaným křenem, octem, cukrem, mletým pepřem a solí.
Budu rád, když mě začnete sledovat na mém Instagramu, kde mě naleznete pod jménem @jandiblicek, kde každý den přidávám nějaký příspěvek v podobě fotografie, nebo krátké video toho – co právě dělám. Buďte se mnou ještě ve větším kontaktu prostřednictvím mého Instagramového účtu.
Přejeme dobrou chuť!