Blog Recepty

Dvojctihodné koláče

30. 4. 2020

O víkendu jsem měl chuť na koláčky…. ale poté mě napadlo, že by jsme mohli zkusit udělat dvojctihodné koláče tzv. s dvojí náplní (uvnitř a navrchu).

Polotuhé kynuté těsto

Suroviny:

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 30 – 50 g cukru
  • 50 g tuku
  • 1 celé vejce
  • 20 g droždí
  • 5 g soli
  • 1/4 l mléka
  • citronová kůra, vanilka

Postup:

V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi cukru a 4 lžícemi mléka na řidkou kašičku = kvásek. Ten necháme na teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce.

Vypracujeme vláčné, měkké těsto. Když těsto vykyne, tak se pustíme do tvarování…..

Náplně jsme zvolil – povidla a tvaroh. A také si připravte domácí drobenku.

Z těsta si vyválejte kolečko, které naplňte nějakou náplní a důkladně náplň v těstě utlačte, aby náplň při pečení zbytečně nevytekla…. poté navrch vytvořte důlek a vložte další náplň. Posypte domácí drobenou a kraje pomažte vajíčkem.

Toto kynuté těsto je dobré na tvarování, tudíž z těsta můžete vytvořit šátečky atd…..

A zbytek těsta můžete dát na pečící papír a naplnit jen jako koláč.

Pečte cca 160 stupňů 30 minut – dozlatova.

Výhoda tohoto těsta je také ta, že těsto po upečení je dlouho vláčné.

Jsou moc dobré a vláčné…. lepší než od pekaře.

Horké koláče ještě pocukrujte a tím šetřit nemusíte 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply