O víkendu jsem měl chuť na koláčky…. ale poté mě napadlo, že by jsme mohli zkusit udělat dvojctihodné koláče tzv. s dvojí náplní (uvnitř a navrchu).
Polotuhé kynuté těsto
Suroviny:
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 30 – 50 g cukru
- 50 g tuku
- 1 celé vejce
- 20 g droždí
- 5 g soli
- 1/4 l mléka
- citronová kůra, vanilka
Postup:
V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi cukru a 4 lžícemi mléka na řidkou kašičku = kvásek. Ten necháme na teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce.
Vypracujeme vláčné, měkké těsto. Když těsto vykyne, tak se pustíme do tvarování…..
Náplně jsme zvolil – povidla a tvaroh. A také si připravte domácí drobenku.
Z těsta si vyválejte kolečko, které naplňte nějakou náplní a důkladně náplň v těstě utlačte, aby náplň při pečení zbytečně nevytekla…. poté navrch vytvořte důlek a vložte další náplň. Posypte domácí drobenou a kraje pomažte vajíčkem.
Toto kynuté těsto je dobré na tvarování, tudíž z těsta můžete vytvořit šátečky atd…..
A zbytek těsta můžete dát na pečící papír a naplnit jen jako koláč.
Pečte cca 160 stupňů 30 minut – dozlatova.
Výhoda tohoto těsta je také ta, že těsto po upečení je dlouho vláčné.
Jsou moc dobré a vláčné…. lepší než od pekaře.
Horké koláče ještě pocukrujte a tím šetřit nemusíte 🙂
Budu rád, když mě začnete sledovat na mém Instagramu, kde mě naleznete pod jménem @jandiblicek, kde každý den přidávám nějaký příspěvek v podobě fotografie, nebo krátké video toho – co právě dělám. Buďte se mnou ještě ve větším kontaktu prostřednictvím mého Instagramového účtu.