Domácí škvarkový chléb

Dnes mám pro vás dva recepty, které se vám budou určitě hodit – pokud nevíte, co připravit k dnešní večeři, pak tento tip… vlastně tipy jsou pro vás, jako dělané 🙂

Škvarkový chléb

Suroviny:

  • 3 hrnky (250 ml) hladké mouky – 1 hrnek můžeme nahradit např. hladkou špaldovou
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 hrnek posekaných škvarků
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 polévková lžíce drceného kmínu
  • 1 ½ hrnku vlažné vody

Postup:

Všechny suroviny promíchejte nasucho. Přilijte vlažnou vodu a prohnětejte vařečkou – nedoporučuji v robotu, ale pěkně ručně. Přikryjte utěrkou a nechejte vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Troubu předehřejte  na 250 stupňů – nejlépe horní a dolní těleso, pokud nemáte může být i horkovzduch. Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, vložte do ní nádobu s poklicí a nechejte 30 minut nahřát.

Po 30 minutách nádobu vyndejte z trouby a vyklopte do ní vykynuté těsto, přiklopte a vraťte zpět do trouby na 30 minut. Po 30 minutách sundejte poklici a ještě 10 – 15 minut dopečte, aby chléb krásně zezlátl. Vyndejte chléb z trouby a potřete ho studenou vodou. Nechejte vychladnout.

Tip: Do těsta můžete zapracovat různé druhy semínek, sušená rajčata, koření, atd…..

Chléb je výborný jen takto, nebo na něj namažte výpečkovou pomazánkou.

Výpečková pomazánka

Suroviny:

  • 1 kg vepřového masa (doporučuji bůček bez kosti a plecko)
  • 20 dg vyškvařeného sádla – později můžeme ještě přidat
  • 2 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 – 2 PL Dijonské hořčice
  • 1 dcl vody
  • Sůl, pepř

Postup:

Troubu rozpalte na 180 stupňů. Maso nakrájejte na kostky 3 x 3 cm. Cibuli a česnek oloupejte a nahrubo nakrájejte. Do pekáčku vložte cibuli s česnekem, maso a sádlo. Osolte, opepřete a podlijte vodou. Pekáček vložte do trouby, můžete zakrýt alobalem. Pečte asi 1, 5 hodiny, sundejte alobal a dopečte dozlatova. Maso musí být měkké, skoro se rozpadat, pokud je málo tučné během pečení přidejte sádlo. Nechejte trochu vychladnout, přidejte hořčici a tyčovým mixerem nahrubo rozmixujte. Několik kostek masa můžete dát stranou, natrhejte je vidličkou a poté přidejte do rozmixovaného masa. Pokud nemáme tyčový mixér, můžete použít mlýnek na maso atd….

Pomazánku podle chuti dosolte, popř. dopepřete a přidejte ji do skleniček. Nechejte vychladnout, pak skleničky uzavřete a vložte do ledničky. Mažte na škvarkový chléb a podávejte s kyselou okurkou.

Budu rád, když mě začnete sledovat na mém Instagramu, kde mě naleznete pod jménem @jandiblicek, kde každý den přidávám nějaký příspěvek v podobě fotografie, nebo krátké video toho – co právě dělám. Buďte se mnou ještě ve větším kontaktu prostřednictvím mého Instagramového účtu.

Dobrou chuť přeje

KategorieŠtítky