Blog

Ačokča

11. 8. 2020

Díky svému kamarádovi Štěpánovi jsem dnes poznal nový druh zeleniny názvem AČOKČA, který pěstují ve skleníku a skvěle se tam této rostlince daří.

Ačokča, které se lidově říká paprikookurka, se pěstuje jako dýně. Vzhled plodů se podobá paprice a chutná tak trochu po hrášku, či okurce.

Ačokča je jednoletá popínavá rostlina s tenkými, hustě rozrostlými stonky a laločnatými až dlaňovitě dělenými listy. Květy má drobné, žlutavé nebo nazelenalé. Plody podobné okurce, s bílou nahořklou dužinou tvarem připomínají malé papriky se zelenou lesklou slupkou. Uvnitř se nachází bílá vatovitá dužina s dutinou uprostřed, ve které je několik černých semínek.

Listy velikosti 6 až 14 cm, laločnaté, s pěti až sedmi eliptickými lístečky, na okrajích vroubkované.

Květy jsou jednopohlavní, drobné, bílé, nažloutlé nebo nazelenalé, ve skupinách po deseti až dvaceti.

Plody připomínají lusk. Jsou to vejčité bobule s ostrým hrotem dlouhé 10 až 20 cm. Hranatá, černá a drsná jadérka se nacházejí ve dvou řadách placenty. Vnitřek plodu je po dozrání dutý. Mají sladkokyselou chuť, podobnou chuti okurky a papriky.

Takto vypadá plod – Ačokča.

Dá se jíst syrová ale také ji můžete zavařovat na kyselo…. o tom možná napíšu někdy příště.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply