Blog Vaření

Foto-postup na vánočku

14. 12. 2019

V tomto týdnu jsme pekl další vánočky, protože chodím na hotelovou školu a měli jsme to za úkol upéct…. tak jsme se do toho pustil a bylo to moc jednoduché, tak jsme u toho nafotil postup a rád se s vámi o to podělím, aby i pro vás to bylo snadné.

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 10 dkg másla
  • 10 dkg sádla
  • 30 dkg cukru
  • 2x vanilkový cukr
  • 3x žloutky
  • rum + hrozinky
  • citronová kůra
  • 1 lžička soli
  • 500 ml mléka
  • droždí
  • jedno vejce na potření vánočky

Postup:

Nejprve si připravte kvásek…. droždí si rozdrobte do misky. Poté ho lehce posypte cukrem a za chvilku se vám začne rozpouštět a zalijte ho vlažným mlékem a lehce posypte moukou a přes misku položte utěrku a misku umístěte na topení a nechte kvásek vzejít.

Do další misky vložte všechny sypké ingredience.

Tuk si nechte rozpustit a smíchejte ho s mlékem…. a do zbytku mléka vložte žloutky a lžičku soli.

Vše smíchejte….

Propracujte ho v husté těsto.

Těsto nechte vykynout…. toto těsto kyne rychle.

Vznikne vám krásné těsto…. není potřeba ani moc podsypávat moukou.

Z těsta si vyválejte 9 ,,hadů“.

Ze čtyř hadů si zapleťte spodek vánočky a pomocí ruky si do středu vytvořte malou prohlubeň a do ní vložte hrozinky namočené v rumu a můžete vložit i mandle.

Na to položte další vrstvu těsta…. která se spletete ze tří hadů. A opět vložte hrozinky a mandle.

Pak už jen spleťte ze dvou hadů.

Do vánočky zapíchejte špejle, aby se vánočka nerozjela a potřete vajíčkem a posypte mandlemi a nechte ještě chvilku vykynout.

Vložte do trouby a pečte na 200 stupňů cca 10 až 15 min a poté vánočku zakryjte alobalem a stáhněte teplotu a hlídejte, než bude upečená.

Pak už můžete jen pocukrovat a ozdobit vločkami, které jsou na vánočce jen položené.

Je opravdu moc dobrá….. vyzkoušejte také.

Vánočku si určitě potřete marmeládou, nebo Nuttelou a ještě posypte mandlemi…. je to mňamka.

Krásnou třetí adventní neděli přeje Jan Diblíček.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply