Velikonoční perníčky 2023

Nedokáži si představit Velikonoce a ani Vánoce bez domácích perníčků…. a i když si letos na nich nepochutním – neboť jsem po celkové operaci obou čelistí a nemohu kousat, tak si je i tak upeču, neboť to prostě k tomuto svátku patří a mě baví jejich malování a zdobení 🙂

Vše o perníčkách jsem vám natočil do tohoto videa, které naleznete na mém YouTube kanále, kde mě můžete i odebírat. Děkuji 🙂

Nebaví mě každý rok malovat stejné tvary, tak hledám pokaždé nové a nové tvary a letos jsem objevil skvělý krámek, kde jsem narazil na tyto vykrajovátka 🙂 Jupí…..

www.peknevypecenykramek.cz

Když jsem tam viděl tyto domečky, tak mi bylo jastné, že je musím hned mít doma 🙂

Využiju je nejen na perníčky, ale i na práci se samotvrdnoucí hmotou a vytvořím z nich nějaké dekroace 🙂 neboť domečků není nikdy dosti 🙂

Nejlepší recept na ihned měkké perníčky naleznete v tomto článku, který jsem sepsal před několika lety a nedám na něj dopustit a věřte, až ho vyzkoušíte, že si ho také zamilujete.

Těsto nechte odležet v lednici- nejlépe do druhého dne, aby se všechny složky v něm rozležely – těsto poté bude daleko lepší a to nejen chuťově, ale i se sním bude lépe pracovat, v kuchyni při vyvalování a vykrajování.

Druhý den si těsto vyndejte z lednice a nechte ho nějakou dobu na kuchyňské desce, aby změklo a vy jste se poté mohli pustit do vykrajování.

Pracovní plochu si lehce podsypte moukou…. ale i tak by se těsto nemělo lepit k pracovní desce.

Teď na řadu přichází ta zábavnější čás a to je vykrajování…. já jsem letos objevil krásný on-line krámek s věcmi do kuchyně www.peknevypecenykramek.cz, kde jsem narazil na tato krásná a autorská vykrajovátka.

Už roky používám plastová vykrajovátka a nedám na ně dopustit… jen si dejte pozor, abyste je nedali do myčky na nádobí – zkroutily by se vám.

Tyto domečky z e-shopu www.peknevypecenykramek.cz jsou mým favoritem a už se těším, až je letos použiji na výrovu domácího adventního věnce a svícnu 🙂

Do domečků můžete různě vyrajovat okénka či jené drobné tvary pro dozdobení 🙂

Už se těším, až tyto domečky pomaluji…. jsou krásné!

Vykrojil jsem pár tvarů i pomocí kovových vykrajovátek, ale je to nesrovnatelný rozdíl…. Je to náročnější a drobné tvary často zůstanou v kovovém vykrajovátku.

Nedám dopustit na plastová vykrajovátka.

Pár mých oblíbených tvarů z kovových vykrajovátek se povedlo….

Perníčky pečte na pečicím papíře na 180 °C cca 6 až 7 minut podle velikosti a tloušťky tvarů vykrojených perníčků.

Perníčky nepotírejte před pečením!

Po upečení ihned potřete upečené tvary rozšlehaným bílkem.

Perníčky se vám budou krásně lesknout a poleva na nich ještě více vynikne 🙂

Moje zásoba jedlých ozdob na perníčky. Hodně toho mám dovezeného z německého Kauflandu, kde tyto cukrářské dozdoby stojí pár korun.

Pokud budete mít štěstí, tak u nás v Lidlu také můžete narazit na zajímavá zdobení a to nejen na perníčky 🙂

Letos jsem se rozhodl, že nebudu malovat bílkovou polevou, ale Royal icing – neboli Královskou glazurou, se kterou se maluje daleko lépe 🙂

Královská glazura je prášek, který se míchá s vlažnou vodou…..

Doporučuji si připravit dvě misky – v jedné z misek si umíchejte polevu na malování pomocí sáčků a to v poměru cca 6 polévkových lžic prášku a 2 polévkocé lžíce vody.

V druhé misce si připravte tekutější polevu na malování celých ploch perníčků pomocí štětce.

Hustší polevu si přendejte do zdobících sáčků a za pomoci manikúrních nůžek si ustřihněte malou špičku. Dobré je, když si připravíte dva sášky s různou velikostí špičky…. malování poté bude více kontrastní a zajímavější 🙂

Pokut chcete, aby se vaše perníčky podobaly krajce, tak plochy či pouze části ploch perníčků můžete natřít polevou (a po domalování zdobícím sáčkem bude perníček jako krajkovaný) a využijte k tomu čistý štětec. Jak pracovat s tekutější polevou při malování štětcem vám ukazuji v tomto videu.

Není to nic složitého…. důležité je, nechat polevu na perníčkách důkladně proschnout, než se pustíte do dalšího malování zdobícím sáčkem.

Pokud zdobení perníčků si budete chtít lehce oživit něčím zajímavým, tak doporučuji ještě mokré perníčky posypat cukrářským zdobením, které se uchytí v polevě a bude tak tvořit zajímavý efekt na perníčkách. Po zaschnití nebude zdobení opadávat z perníčků.

Pokud neumíte malovat, tak nemusíte vůbec smutnit…. stačí pouze okonturovat perníček polevou a poté konturu obtečkovat – vznikne vám zajímavý okraj, připomínající ozdobnou krajku.

Při dalším zdobení perníčků se meze nekladou 🙂

Ten kontrast miluji….. Perníčkové ovečky jsou mým hitem letošních Velikonoc. Jak na malování vám také ukáži (krok za krokem) ve videu 🙂 Tak si pusťte…..

Moje stádo oveček 🙂

Pokud nemáte vykrajovátko oveček, tak můžete použít vroubkované kolečko a na hlavu malé vykrajovátko vajíčka 🙂

Jednoduché a rychlé zdobení perníčků 🙂

Hezké je, když kombinujete malování i s nějakými cukrářskými ozdobami.

Také na řadu přicházejí domečky, které jsem si velice oblíbil 🙂 Domalovat je byla brnkačka…

Toto je můj výsledek snažení 🙂

Letos je sice neochutnám, ale i tak mě velice potěšily 🙂

Tyto perníčky jsou veselé a to prostě k Velikonocům patří!

A ještě pohled na jednotlivě namalované tvary.

Budu rád, když mě začnete sledovat na mém Instagramu, kde mě naleznete pod jménem @jandiblicek, kde každý den přidávám nějaký příspěvek v podobě fotografie, nebo krátké video toho – co právě dělám. Buďte se mnou ještě ve větším kontaktu prostřednictvím mého Instagramového účtu.

Váš

KategorieŠtítky