Akvarelové kraslice

Včera sice byla Škaredá středa, ale pro mě byla spíše barevná….. aneb, jaký si to uděláš, takové to budeš mít 🙂 A protože mě čas tlačil, tak jsem se rovnou pustil do malování kráslic. Využil jsem k tomu velmi jednoduchou, ale při tom rychlou techniku – malování akvarelem. Nejen, že vám tato technika půjde skvěle od ruky, ale navíc ještě potěší vaše oči, svou barevností….. Ještě máte čas tuto techniku na tyto Velikonoce vyzkoušet 🙂 Tak šup, šup, šup…..

Budete potřebovat: akvarelové (vodové) barvy, skleničku s vodou, paletku na barvy, jemné štetce, bílá (vyfouklá) vajíčka, bílé a černé lakové či akrylové fixy, ruličku od toaletního papíru, nůžky a obyčejnou tužku.

Celý video-návod na tyto kraslice naleznete na mém YouTube kanéle, kde mě můžete i odebírat a tím podpořit moji práci. Všem DĚKUJI! 🙂

Postup

Na malování si připravte bílá vajíčka, aby na nich vodová barva skvěle vynikla 🙂 Do vybraných odstíhů si kápněte pár kapek vody a pomocí štetce ji rozetřete, aby pigment nasál vodu a vy jste se mohli pustit do malování kraslic.

Začněte vždy nanášet nejsvětlejší odstín barvy. Snažte se na vajíčkách vytvořit barevné fleky, které po zaschnutí budou připomínat jednotlivé květy. Nechte barvu zaschnout cca 5 až 10 minut.

Poté se pusťte do malování spodní části vajíčka. Pomocí zelené barvy namalujte na vajíčko trávu a jednotlivé listy a také stonky.

Každé vajíčko může být jiné – jak barevně, tak i vzorově 🙂

Nechte důkaldně barvu po namalování zaschnout a to ze všech stran.

Pokud doma nemáte akvarelové barvy a rádi byste si tuto techniku vyzkoušeli, tak můžete použít anilinové barvy či vodovky (ale ty nebudou mít tak sytý pigment jako právě akvarelové barvy).

Já jsem netroškařil (a to při tom kamarádím se Zdeňkem Troškou 🙂 ) a tak jsem rovnou pomalovat 30 ks vajec 🙂 Když už, tak už….. To jsem celý JÁ 🙂

Teď na řadu příchází ta zábavná část a to je domalovávání – pomocí bílého a černého fixu.

Začněte na jednotlivé barevné fleky na vajíčku malovat pomocí černého fixu jednoduché tvary květin a to i se stonkem a listy.

Tímto způsobem zaplňte celé vajíčko kolem dokola 🙂

Po domalovávání černým fixem na řadu přichází malování bílou fixou.

Bílá fixa vše zjemní a dodá tomu dokonalost a lehký nádech právě akvarelové kresby.

Postup je jednoduchý – pouze bílou fixou (s malým okrajem) obtahujte černé čary, které jste si na vajíčko namalovali.

Bílé tečky také udělají na vajíčku hodně 🙂 tak na to při malování nezapomeňte! 🙂

Chvilka snažení a výsledek je rázem na světě 🙂

Tímto způsobem pokračujte i na dodělání zbylých vajíček.

A pak, že jedna vlaštovna jaro nedělá….. věřte, že namalovat 30, vlstně 31 kraslic nebyla sranda – zabralo mi to celé dopoledne, ale když vás to baví, tak není co řešit 🙂

Další způsob malování

Barevné fleky na vajíčku můžete použít jako efetní podklad pro vaše další malování. Na barevné fleky silným fixem namalujte výrazný motiv. Poté ho domalujte bílou fixou a další způsob malování kraslic je na světě 🙂

Mám pro vás tip, jak jednoduše tyto vajíčka můžete vystavit, aby jim to slušelo….. Použijte k tomu papírové plato od vajíček, které natřete z obou stran (postačí pouze z pohledové strany) černou akrylovou barvou.

Tyto barevné kraslice skvěle vyniknou na černém podkladu 🙂

Každá kraslice je trošku jiná, ale přesto jim to takto pohromadě moc a moc sluší.

Nebo je můžete naaranžovat do proutěnné ošatky – tam jim to bude také náramně slušet 🙂

Velikonoce na našem stole u Diblíčků 🙂

Každé vajíčko je originál 🙂

Doufám, že se vám tento nápad zdobení vajíček líbil…. pokud to také vyzkoušíte, tak budu moc rád, že mi pošlete fotku vašeho snažení buď na můj Instagram, Facebook či rovnou do mailu – jenik.diblik@seznam.cz. Rád se podívám, jak to šlo právě vám! 🙂

Budu rád, když mě začnete sledovat na mém Instagramu, kde mě naleznete pod jménem @jandiblicek, kde každý den přidávám nějaký příspěvek v podobě fotografie, nebo krátké video toho – co právě dělám. Buďte se mnou ještě ve větším kontaktu prostřednictvím mého Instagramového účtu.

Barevné a vešelé malování velikonočních kraslic vám přeje

Váš

KategorieŠtítky