Blog Vaření

Velikonoční mazanec

8. 4. 2020

Nejen že rád tvořím ale také rád jím…. a to mooooc! Nejvíce mám rád sladké a rádi si takové domácí sladká pečiva děláme doma sami. Tento mazanec kynul přes tři hodiny a je to na něm znát, protože je opravdu skvělý.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky nebo polohrubé
  • 120 g cukru
  • 120 g tuku
  • 3 – 4 žloutky
  • 30 g droždí
  • 5 g soli
  • 1/4 l mléka
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 30 g rozinek
  • 30 g mandlí

Všechny sypké ingredience si vložte do velké mísy.

Do misky si rozdrobte droždí, posypte lehce cukrem a nechte droždí roztéct….. poté zalijte lehce vlažným mlékem a lehce zasypte moukou. A nechte důkladně kynout.

Také si připravte hrozinky, které si namočte do rumu.

Všechny ingredience smíchejte a propracujte v nadýchané a nelepivé těsto.

Nechte důkladně kynout…. u nás těsto kynulo přes tři hodiny a na chuti to bylo opravdu znát. Někde jsem se dočetl, že by těsto mělo kynout až pět hodin…. to je u nás nemožné, protože už po třech hodinách jsem to musel dát do trouby, jakou jsem na to měl chuť 🙂

Vykynuté těsto si vytvarujte…..

Nařízněte nožem kříž a potřete mazanec rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi…. a ještě nechte chvilku kynout.

Pečte – 10 min na 200 stupňů, poté na teplotu 170 stupňů cca 45 min.

Po upečení ho posypte moučkovým cukrem.

Je dobře vypečený a ještě ho můžete ozdobit, třeba sedmikráskami.

K mazanci vždy na dekoraci přidáváme kraslice a jak na tyto tečkované si můžete přečíst ZDE.

Už jsme ho zakrojili k snídani a byl boží…. určitě vyzkoušejte!

Dobrou chuť!

A pokud budete chtít vyzkoušet pletený mazanec, tak v tomto článku naleznete foto-postup, jak na to!

Jan Diblíček

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply