Zdravá strava

Svatomartínské dobroty

9. 11. 2019

Svátek sv. Martina se slaví 11. listopadu. Po celé Evropě se konají slavnosti, lidé si dopřávají hostiny a pijí mladé víno. První, co se mi vybaví, když se řekne svatomartinské dobroty je určitě pečená husa a rohlíčky. Obě tyto pochoutky mají při tomto svátku svůj význam.

Původ spojitosti mezi svatým Martinem a husou můžeme nalézt ve dvou legendách. Ta první praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku a husy ho svým kdákáním prozradily. Svatomartinská husa byla také posledním masem před šestinedělním adventním půstem.

Recept na rohlíčky

Suroviny:

Na těsto:

540 g polohrubé mouky, 360 g Hery, kelímek smetany ke šlehání 31%, špetka soli.

Na náplň:

150 g pomletých vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 bílek ( žloutek použijeme na potření rohlíčků )

Postup:

  • Do mouky nastrouháme tuk, přidáme zbytek ingrediencí a ručně nebo v robotu vypracujeme vláčné těsto. Odložíme v mikrotenovém sáčku do lednice a připravíme si náplň. Jednoduše tak, že suroviny na náplň promícháme v misce.
  • Těsto rozdělíme na 6 dílů a každý díl malým válečkem rozválíme do kruhu. Výška těsta je cca 4mm. Rádýlkem vykrojíme 8 výsečí a na širší stranu dáme lžičku náplně. Smotáme do tvaru rohlíčku, klademe na plech vystlaný papírem na pečení, pomašlujeme žloutkem.
  • Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme cca 20 minut. Horké pocukrujeme.
    S těstem se velmi dobře pracuje, není ani potřeba podsypávat vál. Těsto je křehoučké, náplň lahodná.

Nezapomeňte také na domácí koláčky.

Skvělé jsou tzv. dvojctihodné koláče, které mají dvojitou náplň.

Zdroj: www.diblik-zivotnistyl.cz, Pinterest.cz a Google.cz

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply