Blog Zdravá strava

Recept na vánočku

17. 11. 2019

Miluji vánočku a v pátek jsem na ní dostal chuť…. tak jsme se museli pustit do pečení. Aspoň to natrénujeme do Vánoc.

Tato vánočka je rychlá a dobrá… to mohu potvrdit.

Suroviny:

  • 200 g máslo
  • sůl
  • 1 ks vejce
  • 4 ks žloutků
  • 140 g hrozinky
  • 1 kg polohrubá mouka
  • 84 g droždí
  • 140 g mandle
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 250 g cukr krupice
  • moučkový cukr (na posypání)
  • 500 ml mléka

Postup:

V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí, cukr, čtyři žloutků, citronovou kůru a mléko. Vypracujeme těsto a přidáme hrozinky a mandle. Necháme kynout. Pak upleteme vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu na 150 stupňů. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Aby se vánočka nepřipálila, dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle, zapíchané do středu, aby se nerozjela a jakmile začne červenat, tak i dáme alobal nahoře přes vánočku. Po upečení pocukrujeme….

Ještě sem přidávám postup na pletení vánočky…. pro někoho to může být oříšek 🙂

Fakt se povedla….

Jan Diblíček

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply