Blog Vaření

Recept na štolu

10. 1. 2021

Pojďte si se mnou upéct tuto výbornou štolu, které je opravdu skvělá a vláčná.

SUROVINY: ( na dvě štoly)

1 Hera

1 máslo

360 g cukr moučka

Chutící přísady : 2 lžíce skořice, sůl, citronová kůra, 4 vanilkové cukry 2 lžíce rumu

2 Mascarpone

4 vejce

500 g polohrubé mouky

500 g hladké mouky

1 droždí

Do těsta možno přidat podle chuti : ořechy, rozinky namočené v rumu, kandované ovoce, sušené ovoce, různé jiné ořechy…

RECEPT:

Nejprve si připravte kvásek…. droždí si rozdrobte do misky. Poté ho lehce posypte cukrem a za chvilku se vám začne rozpouštět a zalijte ho vlažným mlékem a lehce posypte moukou a přes misku položte utěrku a misku umístěte na topení a nechte kvásek vzejít.

V míse si smíchejte všechny sypké ingredience.

Já nejraději používám ořechy a sušené ovoce od firmy Balíček zdraví.

K suchým ingrediencím přidejte vzešlý kvásek.

Přidejte vlažný tuk, vajíčka + Mascarpone.

Těsto důkladně propracujte a nechejte kynout pod utěrkou.

Po hodině kynutí máte takovéto těsto.

Těsto si rozdělte na polovinu a vyválejte na podmoučeném válu.

Poté vyválenou placku stočte do tvaru štoly.

Vznikne vám tento tvar.

Štolu přendejte na pečicí papír a nechte ještě chvilku kynout.

Poté vložte plech do trouby a pečte na 160 stupňů asi 45 minut.

Po upečení důkladně štolu natřete vlažným máslem a důkladně pocukrujte.

Je výborná a vláčná…. lepší, než z obchodu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply