Blog Zdravá strava

Pravé kynuté lívance

19. 8. 2019

Suroviny:

  • 1 lžíce cukr
  • 1 lžíce máslo
  • 500 ml mléko
  • špetka sůl
  • 300 g polohrubá mouka
  • 2 ks vejce
  • 20 g droždí

Postup:

Z půl šálku vlažného mléka oslazeného cukrem, lžičky mouky a droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.

Mezitím zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla, vmícháme vzešlý kvásek a umícháme řídké těsto. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny.

Potom rozehřejeme lívanečník, do každého dílku vlijeme lžičku oleje a sběračkou nalijeme těsto. Lívance pečeme po obou stranách dočervena. 

Ještě horké staročeské lívance potíráme džemem a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, případně přeléváme medem a zdobíme ovocem.

Lívance můžete připravit i na slano.

Dobrou chuť!

Zdroj fotek: www.diblik-zivotnistyl.cz a Pinterest.com

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply