Blog Recepty Vaření

Pouťové koláčky

27. 9. 2020

V dnešním článku vám ukáži a prozradím náš recept na pouťové koláčky….. A proč zrovna na pouťové koláčky?? Tak to se dočtete na konci článku 🙂

RECEPT NA TĚSTO:

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 30 – 50 g cukru
  • 50 g tuku
  • 1 celé vejce
  • 20 g droždí
  • 5 g soli
  • 1/4 l mléka
  • citronová kůra, vanilka

Postup:

V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi cukru a 4 lžícemi mléka na řidkou kašičku = kvásek. Ten necháme na teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce.

Vypracujeme vláčné, měkké těsto. Když těsto vykyne, tak se pustíme do tvarování…..

Těsto si lehce propracujte….

A nakrájejte na malé kousky….. a v ruce vyválejte kuličky.

Poté do každé kuličky prsty stlačte důlek, kam budete vkládat náplň.

Mezi mojí oblíbenou náplň patří tvarohová s mascarponém……důležité je, aby náplň byla dost tuhá, aby vám při pečení nevytekla z koláče na pečící papír.

Koláčky naplňte…..

Hrozinky používám domácí, které máme naložené v rumu.

Ořechová náplň

SUROVINY:

  • 500 g namletých vlašských ořechů
  • 6 lžic rumu
  • 300 ml mléka
  • 150 g hrubé mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • 150 g cukru
  • 2 vejce

Vše spařte v parním hrnci….. a nechejte vychladnout a poté plňte do koláčů a posypte drobenkou.

Koláče pečte na 180 stupňů cca 30 minut.

A proč jsme dělali pouťové koláčky…..?? Protože u nás na chalupě byla tento víkend pouť a my jsme si to skvěle užili s rodinou i s kamarády.

Celý víkend jsme hodovali a užívali jsme si to!

Vyzkoušet můžete i dvojctihodné koláče, které naleznete na mých stránkách TADY.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply