Blog Recepty

Novoroční štoly

2. 1. 2020

Možná se ptáte proč zrovna ,,novoroční“….?? Vysvětlení je velmi jednoduché, protože jsem nestihl tento recept zveřejnit před Vánocemi a přišla mi škoda, ho zveřejnit až za rok, a tak ho sem dám už nyní, ať si to můžete vyzkoušet a do dalších Vánoc natrénovat a být za mistra v tomto sladkém a moc dobrém pečivu, které už neodmyslitelně patří k Vánocům.

Suroviny (dvojitá dávka):

1 Hera

1 máslo

360 g cukr moučka

Chutící přísady : 2 lžíce skořice, sůl, citronová kůra, 4 vanilkové cukry 2 lžíce rumu

2 Mascarpone

4 vejce

500 g polohrubé mouky

500 g hladké mouky

2 kypřící prášek do pečiva

Do těsta možno přidat podle chuti : ořechy, rozinky namočené v rumu, kandované ovoce, sušené ovoce, různé jiné ořechy…

Postup:

Do mísy smíchejte všechny sypké ingredience.

Přidejte dle receptu Mascarpone, které si smíchejte s cukrem.

A dobře promíchejte

Nastrouhejte si tuk….

Do směsi přidejte ještě vejce a důkladně těsto propracujte a na závěr přidejte oříšky, sušené ovoce…. prostě to, co máte rádi.

Z těsta vytvořte 4 menší štoly, nebo můžete udělat 2 velké…. záleží na vás.

Vložte na pečící papír na plech a dejte do trouby, která je vyhřátá 180 st.horkovzduch. Pečte podle velikosti ( místo 4 menších můžete vytvořit 2 větší…) 30 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, hotové, horké bohatě potírej rozpuštěným máslem a posypte cukrem moučkou = cukrová krustička.

Až budete mít štoly pocukrované, tak si můžete rozpustit hořkou čokoládu a můžete ještě štoly ozdobit a pomalovat různými tvary…. a do čokolády můžete zapíchat Klikvu (velké brusinky), které na štole vypadají opravdu krásně a na Vánoce se tam skvěle hodily.

Tvary můžete také udělat různé….

Je moc dobrá a opravdu dlouho vydrží vláčná….. tady pokud jí do té doby nesníte.

Jan Diblíček

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply