Blog Vaření

Křehké rohlíky + křenovo-fazolový salát

24. 8. 2021

Křehké, dobré… takové jsou tyto vypečené rohlíky, které zvládnete připravit za pár minut a ještě vám budou moc chutnat. K těmto rohlíkům si také můžete připravit křenovo-fazolový salát – recept naleznete níže v článku 🙂

Křupavé rohlíky

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 275 ml mléka
  • 50 g sádla
  • 12 g soli
  • 20 g droždí

Na posypání: kmín, mák, sezamová semínka, hrubá sůl

Postup:

Všechny suroviny přendejte do hlubší mísy a vypracujte hladké a pružné těsto. Vypracované těsto přendejte na vál, nebo na pracovní desku a rozdělte ho na 4 stejné díly. Z každého dílu vypracujte bochánek a nechejte vykynout (cca 20 minut) pod utěrkou.

Po vykynutí z těsta vyválejte placku do tvaru kruhu ( o síle cca 3 až 4 mm). Placku rozdělte řezákem na pizzu na 8 stejných dílů. Z jednotlivých trojúhelníků zatočte rohlíky. Poté ještě v ruce lehce upravte a zamáčkněte, aby se pří pečení nerozmotal a nezdeformoval se tvar.

Rohlíky položte na pečící papír a nechejte ještě kynout.

Po vykynutí potřete rohlíky vodou a posypte: hrubou solí, mákem, sezamem a kmínem.

Pečte na 230 stupňů cca 11 minut

(Při pečení můžete umístit do trouby hrnek s vodou, která se bude při pečení vypařovat a rohlíky se tak budou péct v páře.)

Křenové fazole – SALÁT

Suroviny (na 1 kg):

  • 250 g majonézy základní
  • 200 g bílých fazolí
  • 120 g měkkého salámu
  • 80 g čerstvého křenu
  • 60 g cibule
  • 25 g octa
  • 15 g cukru
  • 10 g soli
  • 1 g mletého pepře

Postup:

Přebrané fazole propláchněte a namočte do studené vody. Za několik hodin je uvařte bez soli tak, aby byly měkké, ale nerozvařené. Oloupaný salám nakrájejte na nudličky a cibuli na kolečka. Vychladlé fazole, salám, cibuli smíchejte s majonézou ochucenou strouhaným křenem, octem, cukrem, mletým pepřem a solí.

Přejeme dobrou chuť!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply