Blog Tvoření Vaření

Jahodové marmelády

14. 6. 2020

Miluji jahody…. Vloni jsem se do zavařování nepouštěl (zavařovala jen mamka) ale letos jsem si řekl, že to vyzkouším a vše nafotím! A tak jsem se do toho pustil po hlavě…. jinak to ani neumím 🙂

Vloni jsme dostali také skvělé marmelády od Helči, která je má výborné ale taky hezky nazdobené.

Zavařovali jsme z 12 kg jahod.

Nejprve jsem jahody odšťopkoval.

A poté důkladně očistil.

Do mixéru jsem dal 1kg jahod.

A rozmixoval na jemno….. mám rád jemné marmelády bez kousků ovoce.

Na 1kg jahod dávám jeden pytlík želírovacího cukru.

Vše provařím a naliji do skleniček a zavíčkuji…. poté to otočím na cca 15 min hrdlem dolů.

Skvělý tip na čištění sklenic od nalepovacích etiket.

Budete potřebovat: kuchyňský olej a také jedlou sodu.

Olej se sodou smíchejte v mističce na ,,kaši“ poté to naneste na sklenice a nechte cca 15 min působit. Poté to už jen omyjte mycím prostředkem pod tekoucí vodou.

A pokud nechcete použít tuto domácí DIY-variantu, tak můžete využít: ředidlo, odlakovač, atd….

Zdobení sklenic

A to bych nebyl já, kdybych zavařování nepojal kreativně.

Budete potřebovat: ozdobné látky, nůžky, stužky, bílý fix na sklo, tužku, gumičky.

Na látku si obkreslete kruh, který musí být větší než hrdlo sklenice, aby vznikl přesah.

Kruhy si vystřihněte…. můžete použít i vlnité nůžky.

Pomocí gumičky stáhněte látku kolem víčka.

Zavažte kolem víčka mašlí a bílým fixem na sklo si marmelády popište.

Marmelád máme opravdu hodně…. ale všechny jsem nefotil.

A protože jsem často nedočkavý, tak jsem je hned druhý den musel vyzkoušet na palačinky. Povedly se! Ještě budu dělat letos broskvové a meruňkové…..

Tak Vám přeji, ať se Vám zavařování povede a máte z toho radost.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply